Menu Content/Inhalt
Pasen 2010 PDF Afdrukken E-mailadres

"De muren, ramen en pilaren van de kerk waren in zwart gedrapeerd, met een grote lamp in het midden. Om 12.00 uur 's middags werden de deuren gesloten en begon de muziek.  Na een toepasselijke prelude beklom de bisschop  het spreekgestoelte, sprak een van de zeven woorden en gaf er dan een verhandeling over. Daarna kwam hij naar beneden en boog diep voor het altaar. Deze tijd werd gevuld door muziek. Het orkest speelde iedere keer aan het eind van een preek. Ik moest met deze situatie rekening houden in mijn  muziek.” (Haydn, 1786, over zijn “Sieben Letzte Worte”)

Meer dan 200 jaar geleden componeerde Joseph Haydn “Die sieben letzten Worte unseres Erlösers am Kreuze” in opdracht van een mecenas die de decoratie van de Santa Cuevagrot onder de Santo Rosariokerk in Cádiz (Spanje) bekostigd had. Twee eeuwen later brengt diezelfde muziek ons terug samen in Rosario. Deze keer niet in Spanje maar wel in Bever in het Pajottenland, in de gerenoveerde kapel van het voormalige Rosario klooster.

Tijdloze en eeuwenoude sacrale muziek brengen in een hedendaagse context, daar staat Musica Sacra voor. Op belangrijke momenten van het jaar de rituelen van het leven hertalen in muziek. Op bijzondere momenten bijzondere concerten brengen.

We beginnen op Pasen, het moment van het loslaten en de onthechting. Alles staat in die tijd van het jaar in het teken van de vernieuwing, de lente. Daarna gaan we verder en vieren we Maria Tenhemelopneming, half oogst, de zon, het hoogtepunt van de zomer. Nadien verdwijnt het licht langzaam en gaan we naar Allerheiligen, het moment van verdriet en dood, de fase van het afscheid, de herfst. Deze donkere dagen leiden ons verder naar een nieuw lichtpunt, naar Kerstdag en Driekoningen, het blijde feest van de geboorte en nieuw leven.

Telkens weer spannen we een boog en nemen we u daarin mee. In deze Paaseditie gaan we van donker naar licht, van de kruisiging op Goede Vrijdag naar het feestelijk ontbijt op Paaszondag, van dood naar verrijzenis, van droefheid naar vreugde, van het einde van de lange winter naar de ontluikende lente. We doen dit met muziek, maar ook met maaltijden, wandelingen, gesprekken en reflectiemomenten. De Zeven Laatste Woorden volgens het evangelie van Dimitri Verhulst, de stem van het oude Rusland, een polyfoon passieprogramma gebracht door vrouwen, een lezing door een cultuurfilosoof, Gregoriaanse lamentaties en een grote Keltische dame om het muzikale luik mee af te sluiten.

Een driedaagse die we met heel veel passie, zorg en liefde voor u samenstellen. Een driedaagse die we heel graag samen met u willen beleven.

 

U bent van harte welkom!In de stilte van het gras is het voorjaar
geboren, het koren gezaaid
zijn de mogelijkheden weer open.
(Jotie T’Hooft, uit Post tenebras lux)

 
Deze site wordt regelmatig bijgewerkt. Opmerkingen welkom.
l.jpg