Menu Content/Inhalt
editie 2013 PDF Afdrukken E-mailadres

2013 zou de laatste editie zijn.

Het zijn10 zeer mooie jaren geweest. We zagen dat formules door grote broertjes werden overgenomen en dat is goed.  Maar het knaagt..we kregen zoveel mails en berichten of er echt niets anders kwam. Dat plots de 15de oogst leeg was in de agenda. Het missen van de ochtend gezangen en de Kanon Pokajanen…de wandelingen, de stilte en de ontmoetingen. Het unieke van het festival..

 

Ook aan hier kriebelde het en kwam de goesting.

 

Vanaf 2015 zal er terug iets komen rond 15 oogst. Sacrale muziek maar ook  poëzie en andersom.

 

10de editie 15-16-17 augustus 2013


Musica Sacra…
Er is meer dan één festival met die naam. Maar er is slechts één festival dat je als bezoeker onderdompelt in een totaalervaring. Van bij het krieken van de dag tot het vallen van de nacht, drie etmalen lang heilzaam voedsel voor geest en lichaam. Voor alles is gezorgd: hier kom je om zorgeloos te genieten. En geen zintuig blijft onberoerd.
De eerste dag speelt zich helemaal af in het sympathieke Henegouwse stadje Edingen, op een flinke steenworp van Bever. De piano en cello van James en Joy Lisney brengen als smaakmaker, voor de lunch, werk van Britten, Tavener en Pärt – natuurlijk, Pärt, wiens aanwezigheid op het festival in 2008 nog steeds nazindert … Zijn My heart is in the Highlands, voor orgel en tenorstem, sluit het namiddagbezoek aan de stad af. Na het diner treffen de Zweedse sopraan en de Libanese alt van Sarband elkaar vocaal in een denkbeeldig gemeenschappelijk thuisland: de muziek van de middeleeuwen in oost en west. Waarna de Waalse pianiste Thérèse Malengreau het magnum opus van Federico Mompou serveert: Música Callada, een volmaakte versmelting van klank en stilte – meditatief, sober, maar ook warm en intiem. De eerste nacht van Musica Sacra wordt verrassend ingezet met spookachtige Scandinavische ballades…in de duisternis van het kapucijnenklooster van Edingen.
Dag twee, weer in de landelijke pracht van het vertrouwde Bever, start met stevige kost voor de hersenen. Michiel van Elk praat dan over de gelovige geest en verkent daarbij het grensgebied van religie, muziek en neurowetenschap. Na de lunch volgt El gusto, het aangrijpend filmportret van een aantal hoogbejaarde Algerijnse muzikanten die na tientallen jaren, maar nog altijd even virtuoos, het vuur van de chaabi-muziek terugvinden. Violist Wouter Vandenabeele (begeleid op bas, saz, tanbur, duduk en mey) effent het pad naar het avondmaal toepasselijk met Chansons pour la fin d’un jour. Al wordt de dag uiteraard nog lang niet afgesloten, want aangevoerd door de Iraanse tenor Taghi Akhbari brengen de ensembles Delgocha en Beatus een ontmoeting van de Perzische sacrale muziek met die van de middeleeuwen in het westen. Niet te laat naar bed vandaag want…
…de slotdag begint – klassiek – heel vroeg met gregoriaans en ontluikende polyfonie door Psallentes. Na het ontbijt dropt een bus de stevig geschoeide meerwaardezoekers in het naburige Sint-Pieters-Kapelle. Slingerend door het voormalig Henegouwse landschap gaat het terug naar Rosario, begeleid door een gids en door de Occitaanse hobo’s en trom van het Amelio Trio. Onderweg schuif je zoals ieder jaar aan bij de georganiseerde picknick en pik je mini-concertmomenten mee van het Corsicaanse vocale ensemble Tempvs Fvgit. Terug in Bever schenkt dat ensemble een traditioneel polyfoon aperitief: ongepolijste charme opgetrokken uit massieve samenklanken. Na het laatste avondmaal, gecertificeerd biologisch zoals alle andere maaltijden, sluit het driedaagse festival af zoals het begon: met Arvo Pärt. Kanon Pokajanen, zijn traditionele afsluiter van Musica Sacra, wordt voor deze tiende (en laatste) editie uitgevoerd door het Vlaams Radiokoor.
Een ander geluid? Mogelijk de ideale overgang naar iets nieuws in 2014… Maar niets is zeker, behalve dit: wil je Musica Sacra in déze fantastische vorm nog meemaken, dan is 2013 je laatste kans!

 
Deze site wordt regelmatig bijgewerkt. Opmerkingen welkom.
m.jpg